Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Με ιδέες για ρούχα εγκυμοσύνης!

Πώς να φτιάξεις το δικό σου παντελόνι εγκυμοσύνηςΣτις δύο προηγούμενες εγκυμοσύνες μου, δυσκολευόμουν αφάνταστα να βρω ρούχα εγκυμοσύνης που να μου αρέσουν (και να μην κοστίζουν μια περιουσία). Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου ήταν τα παντελόνια: ό,τι έβρισκα είχε πολύ κακή εφαρμογή (ήταν πολύ φαρδύ ή δεν είχε σχεδόν καθόλου «σχήμα»), δεν μου καθόταν καλά (ή μου έπεφτε ή με στένευε με άβολα λάστιχα στα χειρότερα σημεία) και ήταν αδύνατον να βρω παντελόνια στη γραμμή που ήθελα (π.χ. skinny jeans ή bootleg) ή για πιο «επίσημες» περιστάσεις. Το θέμα είναι ότι μου αρέσουν τα παντελόνια μου (τα δικά μου, αυτά που διάλεξα για μένα, που εγώ νιώθω πως είναι εντάξει στο «στυλ» μου) και θα ήθελα πολύ να μπορούσα να τα φοράω και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου.

Αποφάσισα να ξεπεράσω τις ανασφάλειες που έχω για τα κιλά που έχω ήδη πάρει και την κοιλιά που μεγαλώνει ανεξέλεγκτα και να μοιραστώ μαζί σας μικρά «κόλπα» και ιδέες που χρησιμοποιώ από τότε για να φοράω τα παντελόνια μου, ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Σημ.: Πράγματι, αυτό εδώ δεν είναι ένα crafts blog, είναι ένα blog με θέμα το babywearing. Όποιος πει ότι το θέμα «ρούχα εγκυμοσύνης» αλλά και το παρακάτω tutorial δεν ανήκουν εδώ, θα έχει εν μέρει δίκιο. Όμως, καθώς περιμένω το τρίτο μου μωρό (διανύω τη 18 εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου), μπορώ να πω ότι, κατά κάποιο τρόπο, «κουβαλάω» το μωρό μου, και μάλιστα στον καλύτερο «μάρσιπο» του κόσμου!

Κόλπο 1ο: Το λαστιχάκι για τα μαλλιά.
Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η κοιλιά μεγαλώνει τόσο ώστε να μην επιτρέπει στα παντελόνια να κουμπώσουν, κατά τα άλλα όμως μας μπαίνουν σχετικά άνετα. Θα μπορούσαμε να τα φοράμε ξεκούμπωτα, αν δεν φαινόταν αυτό το αντιαισθητικό «άνοιγμα» με τα κουμπιά να πετάνε. Η λύση: περάστε ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά μέσα απ’ την κουμπότρυπα και μετά μέσα απ’ τον εαυτό του, ώστε να σχηματίσετε θηλιά. Κουμπώστε τη θηλιά στο κουμπί (αν χρειαστεί στρίφτε το δυο τρεις φορές για να είναι πιο τεντωμένο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά). Με τη μπλούζα από πάνω, δε φαίνεται τίποτα!

Ιδέα για να γλυτώσεις την αγορά ρούχων εγκυμοσύνηςΠώς να φοράς τα δικά σου παντελόνια όσο είσαι έγκυος
Κόλπο 2ο: Τα παλιά στράπλες μπλουζάκια (tube tops).
Χρησιμοποιήστε ένα στράπλες τοπ που είναι αρκετά ελαστικό ως «ζώνη εγκυμοσύνης», είτε πάνω από τα ξεκούμπωτα παντελόνια σας, είτε πάνω από παντελόνια εγκυμοσύνης που είναι ακόμα πολύ φαρδιά (πριν η κοιλιά αρχίσει να μεγαλώνει αρκετά ώστε να τα «γεμίζει» σωστά)! Το αποτέλεσμα είναι ένα ωραίο layering effect (σαν να φοράτε μπλούζα και φαίνεται μόνο η άκρη της). (Γιατί να ξοδέψετε περίπου 20-25 ευρώ για belly bands ή belly belts και λοιπά "band", όταν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τοπάκια που θα βρείτε εύκολα με 5 ευρώ; )
Μπορείς να φοράς τα δικά σου παντελόνια στην εγκυμοσύνη σου!Αν και ξεκούμπωτο το τζην μου, με την μπλούζα από πάνω δε φαίνεται τίποτα!
Κόλπο 3ο: Πώς να φτιάξεις ένα παντελόνι εγκυμοσύνης σε 20 λεπτά.
Ok, μπορείς αυτός ο τρόπος να μην είναι για όλους, είναι για όσους διαθέτουν ραπτομηχανή (αλλά όχι απαραίτητα και ιδιαίτερη ικανότητα στο ράψιμο, απλά πράγματα, απλό γαζί, ούτε πατρόν ούτε τίποτα).
1. Ξεκινάμε με ένα τζην παντελόνι που μας αρέσει, που μας χωράει ακόμα (!), αλλά δεν κουμπώνει. Το φοράμε και σημαδεύουμε το σημείο μέχρι το οποίο μπορούμε ακόμα να ανεβάσουμε το φερμουάρ. Βγάζουμε το παντελόνι, κουμπώνουμε το φερμουάρ, καρφιτσώνουμε τις τσέπες κλειστές και ξεκινώντας από το σημείο που σημαδέψαμε, ζωγραφίζουμε μια καμπύλη προς τις άκρες. Θέλουμε να φτάσουμε μέχρι ακριβώς κάτω απ’ τη «ζώνη».
Πώς να ράψεις ένα παντελόνι εγκυμοσύνης2. Συνεχίζουμε τη γραμμή που ζωγραφίσαμε στην πίσω πλευρά, κάτω απ’ τη ζώνη αλλά πάνω απ’ τη χοντρή ραφή του τζην. Κόβουμε γύρω γύρω μ’ ένα καλό ψαλίδι.
Πώς να μετατρέψεις το παντελόνι σου σε εγκυμοσύνης3. Χρειαζόμαστε τώρα ένα ελαστικό τμήμα για τη «ζώνη». Θα μπορούσε να είναι ένα ελαστικό στράπλες τοπ (όπως αυτά στο κόλπο 2). Θα μπορούσε να είναι ένα εφαρμοστό μπλουζάκι που δε φοράτε πια (όπως αυτό δεξιά στη φωτογραφία, που έκοψα ακριβώς κάτω απ’ τις μασχάλες και χρησιμοποίησα για άλλο παντελόνι). Τέλος, αν η ραπτομηχανή σας ράβει ελαστικά υφάσματα, θα μπορούσε να είναι ένα ύφασμα που σας αρέσει και με το οποίο θα ράψετε έναν «κύλινδρο» χρησιμοποιώντας ως «πατρόν» ένα τοπ που ήδη σας κάνει (όπως έκανα εγώ με το γκρι ύφασμα αριστερά στη φωτογραφία).
Ακόμα κι αν δεν ξέρεις να ράβεις, αυτό το project είναι πολύ εύκολο!4. Περνάμε αυτή την «ελαστική ζώνη» πάνω απ’ το κομμένο παντελόνι, γυρισμένη απ’ την ανάποδη και καρφιτσώνουμε με προσοχή (καλή με καλή). Ξεκινάμε από τις πλαϊνές ραφές του παντελονιού, στις οποίες καρφιτσώνουμε τις ραφές της ζώνης, στη συνέχεια το μπροστινό κέντρο στο φερμουάρ, το πίσω κέντρο στην πίσω ραφή του παντελονιού, και μετά τα ενδιάμεσα σημεία και πάει λέγοντας. Θέλει λίγη προσοχή, καθώς η ζώνη θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στενότερη απ’ το παντελόνι και θα πρέπει να «τεντώσει» για να ταιριάξει σωστά. Ράβουμε γύρω γύρω, (καρικώνουμε, αν θέλουμε, τις κομμένες άκρες, για ωραιότερο αποτέλεσμα) και είμαστε έτοιμοι!
Τζην παντελόνι εγκυμοσύνης που ξέρω πως μου κάνει τέλεια!Προσωπικά μου αρέσει η «ζώνη» να είναι φαρδιά και να καλύπτει όλη την κοιλιά μου, γι’ αυτή και την έφτιαξα αρκετά μεγάλη. Θα μπορούσε όμως να φορεθεί και με διπλωμένη τη ζώνη, κάτω απ’ την κοιλιά ή πάνω σ’ αυτή. Το ελαστικό ύφασμα θ’ αφήσει πολύ χώρο για την κοιλιά να μεγαλώσει, ως τον ένατο μήνα!
Όσο κι αν μεγαλώσει η κοιλιά μου, αυτό το παντελόνι θα είναι άνετο μέχρι το τέλος!Στην επόμενη φωτογραφία, μετέτρεψα σε παντελόνι εγκυμοσύνης το παντελόνι που φορούσα στο 1ο κόλπο (με το λαστιχάκι στο κουμπί). Στη θέση της «ζώνης» έβαλα το μπλουζάκι που έκοψα στη φωτογραφία παραπάνω! Είναι μαύρο και δε φαίνεται καλά στη φωτογραφία, αλλά το έχω ευχαριστηθεί πολύ! Μου κάνει τέλεια, δεν κόστιστε τίποτα και είναι ακριβώς αυτό που θέλω!
Ρούχα εγκυμοσύνης, στο δικό μου στυλ όμως!Στο internet θα βρείτε πολλά σχετικά tutorial και οδηγίες για το πώς να φτιάξετε ρούχα εγκυμοσύνης, ψάξτε το, είναι πανεύκολο και αξίζει τον κόπο!

Καλή συνέχεια και καλό babywearing!
Δείτε επίσης, μια καταπληκτική ιδέα για το τέλειο φόρεμα εγκυμοσύνης εδώ!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Με στόχο να λυθεί μια παρεξήγηση! (μωράκια όρθια σε μάρσιπο)

Διαπιστώνω ότι πολλοί γονείς έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η όρθια θέση του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς είναι μόνο για μεγαλύτερα μωρά και ότι "δεν κάνει" να κρατάμε έτσι νεογέννητα μωράκια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει περισσότερο να βλέπουμε νεογέννητα μωρά ξαπλωμένα αλλά 8 στα 10 μωρά προτιμούν τις όρθιες θέσεις, από την πρώτη μέρα της ζωής τους!

Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να λύσω αυτή την παρεξήγηση και να σας δείξω ότι ακόμα και νεογέννητα μωράκια μπορούν να είναι 100% άνετα και ασφαλή σε όρθια στάση με μάρσιπο αγκαλιάς!

Ας συζητήσουμε λοιπόν λίγο σχετικά με την όρθια θέση του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς:
Βλέπετε το μωράκι της φωτογραφίας;
Νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά του μπαμπά του με τα ποδαράκια σα βατραχάκιΟ μπαμπάς του το κρατάει (σε όρθια στάση) στην αγκαλιά του και το μωράκι έχει τα ποδαράκια του λυγισμένα, σαν βατραχάκι, δεξιά κι αριστερά, όπως κάνουν όλα τα νεογέννητα μωρά. Ο μπαμπάς δεν χρειάζεται να βάλει το χέρι του κάτω απ’ τον πωπό του μωρού για να το κρατήσει αγκαλιά. Στηρίζει απλώς την πλατούλα του! Έτσι, παρόλο που το μωρό είναι σε όρθια θέση, καθόλου βάρος δεν μπαίνει σε κανένα σημείο του σώματός του, απλά ακουμπάει πάνω στο στήθος του μπαμπά του.

Σ’ αυτήν ακριβώς τη θέση είναι το μωρό σε όρθια στάση μέσα σε μάρσιπο αγκαλιάς, είτε πρόκειται για ring sling, για pouch, για wrap ή για mei tai.

Δείτε το στην πράξη:

Νεογέννητα μωράκια σε όρθια στάση σε μάρσιπο αγκαλιάς σλινγκ Με τα πόδια μέσα, ή με τα πόδια έξω σε ring sling, τα μωράκια στις φωτογραφίες, νεογέννητα, έχουν ακριβώς την ίδια θέση με το μωράκι στην αγκαλιά του μπαμπά του πιο πάνω. Τα γονατάκια τους είναι ψηλά, τα ποδαράκια τους λυγισμένα και ακουμπούν άνετα και ήρεμα στο στήθος της μαμάς ή του μπαμπά που τα κρατάει. Στη θέση του χεριού πίσω απ’ την πλατούλα τους, το μαλακό, φυσικό ύφασμα του μάρσιπου παίζει αυτόν το ρόλο.
Το μωρό είναι σε φυσική στάση, χωρίς να επιβαρύνεται κανένα μέρος του σώματός του, ούτε η πλάτη του, ούτε τα γεννητικά του όργανα. Δεν «κρέμεται» από πουθενά, σχεδόν «ξαπλώνει» πάνω στον άνθρωπο που το φοράει, κι ας είναι όρθιο! (Αυτό απαντάει και σε όσους αναρωτιούνται αν το ύφασμα πίσω απ' τα γονατάκια του μωρού μπορεί να το "πιέζει" ή να το "κόβει", η απάντηση είναι φυσικά και όχι!)
Νεογέννητα μωράκια σε μάρσιπο αγκαλιάς sling με τα πόδια έξωΤο ίδιο ισχύει σε κάθε τύπο μάρσιπου αγκαλιάς (sling), δείτε το με pouch και με wrap στις παρακάτω φωτογραφίες (είτε με τα πόδια μέσα, είτε με τα πόδια έξω): Νεογέννητα μωράκια σε όρθια στάση σε μάρσιππο pouch με τα πόδια μέσα ή έξω

Νεογέννητα μωράκια σε όρθια στάση σε μάρσιππο ύφασμα (wrap) με τα πόδια μέσα ή έξω Και φυσικά, δείτε το στις παρακάτω φωτογραφίες και με mei tai: πολλοί θεωρούν ότι το mei tai είναι μάρσιπος για μεγαλύτερα μωρά και ότι δεν προορίζεται για νεογέννητα μωράκια. Ίσως να φταίνε σ’ αυτό οι φωτογραφίες (πολλές δείχνουν μεγάλα και βαριά μωρά σε mei tai), ή οι θέσεις/στάσεις που προβάλλονται συνήθως (το mei tai είναι ιδανικό για την πλάτη). Πιστεύω πως αυτό που αποθαρρύνει κυρίως τους περισσότερους, είναι το γεγονός ότι τα μωρά σε mei tai βρίσκονται σε «όρθια» θέση! Ελπίζω ότι θα γίνει πλέον πιο ξεκάθαρο το ότι το mei tai είναι ένας μάρσιπος αγκαλιάς κατάλληλος ακόμα και για νεογέννητα μωράκια!

Νεογέννητα μωρά σε όρθια στάση σε μάρσιπο mei tai με τα πόδια μέσα ή έξωΗ διαφορά και το σημείο σύγκρισης όλων των παραπάνω τύπων slings με τους συμβατικούς μάρσιπους του εμπορίου είναι εμφανής: σε slings, το μωρό είναι όπως θα το κρατούσαμε αγκαλιά, ακόμα κι όταν είναι σε όρθια θέση. Σε μάρσιπους αγκαλιάς το μωρό δεν «κρέμεται» από τον καβάλο, τα πόδια δεν κρέμονται ίσια κάτω, η πλάτη δεν είναι άκαμπτη και τεντωμένη, το μωρό δεν εξαναγκάζεται σε οποιαδήποτε μη φυσική στάση.

Θα κρατούσαμε το μωρό μας αγκαλιά σε όρθια θέση, ακόμα και νεογέννητο! Υπάρχουν μωρά που, λόγω παλινδρόμησης, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας όρθια στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς! Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σε μάρσιπο αγκαλιάς, από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Έτσι τα μωράκια είναι πιο ήρεμα, πιο ευτυχισμένα και οι γονείς πιο άνετοι και ξεκούραστοι!

Διαβάστε σχετικά άρθρα σ' αυτό το ιστολόγιο:
"Συγκρίσεις για επιλογή μάρσιπου"
Οι φωτογραφίες είναι όλες με νεογέννητα μωράκια (όλα μικρότερα από 40 ημερών) και προέρχονται από προσωπική συλλογή. Δημοσιεύονται με την άδεια των γονιών των μωρών που απεικονίζουν και τους ευχαριστώ θερμά γι' αυτό.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Με μπουκάλι ή στήθος, μητρική αγάπη!

Όταν μια μαμά ταΐζει το μωρό της, είτε θηλάζει, είτε του δίνει τεχνητό γάλα, είναι σίγουρο ότι θα την βόλευε να είχε μερικά χέρια παραπάνω!

Στις παρακάτω φωτογραφίες, με ελεύθερα χέρια, δίνουμε στα μωρά μας την αγάπη μας και γάλα!

Η μανούλα της φωτογραφίας, ταΐζει το μωράκι της! Μπορεί να σηκωθεί, να περπατήσει, να πιει ένα ποτήρι νερό! Το ένα της χέρι κρατάει το μπιμπερό, αλλά το άλλο είναι ελεύθερο και η μαμά είναι άνετη!

Μωρό που πίνει γάλα με το μπουκάλι, σε μάρσιπο τύπου ring sling
Κι εγώ και το νεογέννητο μωρό μου τρώμε μαζί! Η Ρέα θηλάζει σε μάρσιπο τύπου ring sling, αλλά δεν είναι η μόνη που χρειάζεται φαγητό!
Βολικό για διακριτικό και άνετο θηλασμό, το sling μας έχει λύσει τα χέρια!
Το κοριτσάκι μου, λίγων εβδομάδων, θηλάζει σε μάρσιπο τύπου mei tai, σε όρθια θέση (ιδανική για μωρά με παλινδρόμηση).
Τάισμα σε όρθια θέση, καλή λύση για μωρά με παλινδρόμηση
Μας πιάσανε στα πράσα! Πέρυσι το Πάσχα, στο σπίτι των γονιών μου, εγώ και η 17 μηνών κόρη μου, «ξεφύγαμε» για λίγο και μας πήρε ο ύπνος στον καναπέ! Τουλάχιστον δε χρειαζόταν να προσέχω μη μου πέσει!
Το μωρό μου δεν είναι το μόνο που αποκοιμήθηκε την ώρα του θηλασμού!
Πανέμορφες, μαμά και κόρη σε στιγμές ευτυχίας! Το μωράκι θηλάζει στο mei tai και η υπέροχη μαμά το καμαρώνει!
Υπέροχες στιγμές! Πολύ όμορφες στιγμές, γεμάτες αγάπη και τρυφερότητα!

Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Ευχαριστώ πολύ τις όμορφες μανούλες που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες τους, την ιερή στιγμή που ταΐζουν τα μωράκια τους.

Δείτε επίσης:
Όλες οι θέσεις θηλασμού με sling


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Με το babywearing στο παιδικό βιβλίο!

Μ' αρέσει πολύ αυτό που λέει η φίλη μου η Φωτεινή: "Μεγαλώνουμε μια γενιά babywearers, τα παιδιά μας θα έχουν εικόνες τέτοιες, κάτι που εμείς σαν παιδιά είχαμε χάσει, έπρεπε να το μάθουμε απ' την αρχή".

Πράγματι, τα δικά μας τα παιδιά, βλέπουν πια μάρσιπους αγκαλιάς και τους δέχονται σαν μέρος της καθημερινότητάς τους. Τι πιο φυσικό από μια μαμά που έχει το μωρό της πάνω της;

Χάρηκα πολύ όταν είδα αυτή την εικόνα σε παιδικό βιβλίο (και μάλιστα ελληνικό):


Έικόνα σε παιδικό βιβλίο, όπου η μαμά φοράει το μωρό της με μάρσιπο αγκαλιάςΣε άλλα βιβλία της ίδιας σειράς εμφανίζονται μαμάδες με μάρσιπο σαν mei tai, στην καθημερινότητά τους, στη διάρκεια της μέρας τους!

Μαμάδες στις καθημερινές τους δουλειές μαζί με το μωρό τους, σε παιδικά βιβλίαΗ μαμά φοράει το μωρό της



Εδώ και καιρό αναζητώ παρόμοιες εικόνες σε παιδικά βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι τις συναντώ όλο και συχνότερα, αλλά κυρίως σε ξενόγλωσσα βιβλία.
Βιβλία όπου τα μωρά είναι συνέχεια μαζί με τους γονείς τους Άλλες φορές το θέμα είναι παραδοσιακές οικογένειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, άλλες φορές η ιστορία είναι άσχετη με το babywearing, απλά το μωρό στην ιστορία είναι εκεί όπου έτσι κι αλλιώς περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του: στην αγκαλιά της μαμάς του ή του μπαμπά του!
Παραδοσιακά, τα μωρά περνούν χρόνο στην αγκαλιά της μαμάς τους Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι φορούν τα μωρά τους
Βιβλία με babywearing ιστορίες
Παιδικά βιβλία όπου πρωταγωνιστούν οι μάρσιποι αγκαλιάς Και αυτό που όλοι στην οικογένεια απολαμβάνουμε πάντα, είναι να βλέπουμε πως αυτό είναι πράγματι το πιο φυσικο πράγμα του κόσμου, είναι αυτό που από ένστικτο κάνουν όλες οι μανούλες, σε όποιο είδος κι αν ανήκουν:

Στη φύση, οι μαμάδες είναι πάντα μαζί με τα μωρά τους

Το να κουβαλάς το μωρό σου είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου
Η αγκαλιά είναι ένστικτο!Το να κουβαλάς το μωρό σου είναι φυσικό, είναι εύκολο, είναι πρακτικό, είναι πράξη αγάπης! Και είναι όμορφο όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν μ' αυτές τις εικόνες στο μυαλό τους!


Παντού, σε όλο τον κόσμο, μωρά και γονείς είναι μαζί!

Δείτε ακόμα:
Μεγαλώνοντας μικρούς babywearers

Οι φωτογραφίες είναι από τα βιβλία:
-"Η Σαμίρα έχει γενέθλια" και "Ο Πέτρος απέκτησε αδελφούλα" από τη σειρά παιδικών βιβλίων "ΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ" - Για να απολαμβάνεις τις μεγάλες χαρές και να ξεπερνάς τα μικροπροβλήματα (με 20 βιβλιαράκια). Περιέχει συμβουλές για τους γονείς μετά το τέλος της κάθε ιστορίας από τον Edwige Antier, από τις εκδόσεις Λ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & Φ.ΚΑΪΑΦΑ

-A Ride on Mother's Back: A Day of Baby Carrying around the World, by Emery Bernhard
-Babies on the Go, by Linda Ashman
-Everywhere Babies, by Susan Meyers
-Carry Me! Animal Babies on the Move, by Susan Stockdale
-Say Hi, Backpack Baby!, by Miriam Cohen

Πολλά ευχαριστώ στην αγαπημένη μου φίλη Μαρία Μπ. που μου έστειλε τις εικόνες από τα ελληνικά βιβλία.


Καλή συνέχεια! Καλό babywearing!