Δυστυχώς, ότι είναι sling, δεν είναι χρυσός!
Bag Slings: Μάρσιποι-Τσάντα
Υπάρχει μια κατηγορία μάρσιπων που λέγονται bag slings. Δεν έχουν ουρά, κλείνουν με πλαστικό κούμπωμα και συνήθως έχουν άκρες που σουρώνουν. Κάποιες φορές έχουν ένα οριζόντιο τμήμα στο βάθος (σαν βαρκούλα), άλλες φορές είναι πραγματικά αυτό που λέει το όνομά τους: μια «τσάντα». Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν τέτοιους είδους bag slings.
Από όλες τις κατηγορίες μάρσιπων που κυκλοφορούν και που ονομάζονται slings, αυτού του τύπου τα bag slings είναι από τα πιο άβολα τόσο για εκείνον που τα φοράει αλλά και κυρίως για το μωρό. Ειδικά για νεογέννητα, θεωρώ αδύνατο να βάλει κανείς το παιδί σωστά μέσα. Όταν το φοράει κανονικά, το μωρό "χάνεται" στην κυριολεξία.
Στις παρακάτω φωτογραφίες με νεογέννητα μωράκια είναι εμφανή τα προβλήματα: το κεφάλι του μωρού διπλώνει και ακουμπά στο στήθος του (αναγκάζεται έτσι να καταβάλλει προσπάθεια για να αναπνέει), το σώμα του μωρού "διπλώνει" γύρω απ' τη μαμά, το πρόσωπο του μωρού χάνεται στη μέσα πλευρά.
Επίσης, στα bag slings, γίνεται δύσκολο να δεις το μωρό σου χωρίς να "ανοίξεις" το ύφασμα. Όταν μάλιστα έχει και σούρα που σφίγγει, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Είναι τόσο κρίμα να έχεις το μωράκι σου στην αγκαλιά σου και να μην μπορείς να το κοιτάζεις στα μάτια και κυρίως να μην μπορεί να σε κοιτάζει εκείνο!
Slings με κλειστή ουρά και/ή με επένδυση (μαξιλαράκι) στις άκρες
Μια άλλη κατηγορία slings που υπάρχουν πλέον σε καταστήματα είναι αυτά που έχουν ουρά, η οποία όμως είναι ραμμένη, "κλειστή", σαν μια μονοκόμματη λωρίδα, όπως αυτά στην παρακάτω φωτογραφία.
Το πρόβλημα με την κλειστή ουρά είναι ότι δεν σου επιτρέπει να προσαρμόσεις την κάθε άκρη/πλευρά του sling σου ξεχωριστά. Έτσι αν το μωρό είναι μακριά σου και θα ήθελες να το φέρεις πιο κοντά στο σώμα σου, δεν μπορείς, αλλά αναγκάζεσαι να το κρατάς με ένα χέρι τουλάχιστον. Επίσης, σ’ αυτά τα slings με μαξιλαράκια δεν μπορείς εύκολα να φέρεις το μωρό στη σωστή θέση θηλασμού (και στο θηλασμό η σωστή θέση έχει μεγάλη σημασία!), προσαρμόζοντας ξεχωριστά τα πόδια, το κεφάλι και την πλατούλα του μωρού εκεί που πρέπει να είναι. Το μαξιλαράκι φτάνει στους κρίκους και δεν σου επιτρέπει να το σφίξεις άλλο.
Υπάρχουν διάφορες ακόμα παραλλαγές, όπως τα slings με δύο ξεχωριστές άκρες (φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκαν ακριβώς με στόχο να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργεί η κλειστή ουρά), για να προσαρμόζεις ξεχωριστά τα πόδια (ή το ύψος του μωρού στο σώμα σου) και το κεφάλι (ή το πόσο κοντά σου είναι το μωρό). Ωστόσο, δεν επιτρέπουν να το κάνεις αυτό ενώ φοράς το μωρό σου. Και αυτό είναι το ζητούμενο!
Αντίθετα: Στα slings με ανοιχτή ουρά και χωρίς επένδυση στις άκρες, όπως τα Αστεράκι Slings, τα μωράκια -ακόμα και τα νεογέννητα- μπορούν να ξαπλώνουν άνετα και με ασφάλεια, ή να κάθονται σωστά, όσο κοντά σου νιώθετε άνετα εσύ και το μωρό σου. Και η προσαρμογή είναι πανεύκολη επιτρέποντάς σου να κρατάς το μωρό σου ακριβώς στη θέση που σας βολεύει!
Στο παρακάτω βίντεο, θηλάζω τη Ρέα και θέλω να ανεβάσω τα πόδια της ψηλότερα, για να είμαστε άνετα. Το κάνω πανεύκολα (χωρίς να αλλάξω θέση στο κεφάλι της, ενώ τρώει), τραβώντας τη σωστή πλευρά της ουράς του sling μου.
Τα παραπάνω τα έχω διατυπώσει ξανά στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις (και σε fora που αφορούν μανούλες και μωράκια). Σημειώνω ότι δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω ή να διαφημίσω καμμία συγκεκριμένη μάρκα sling ή άλλου τύπου μάρσιππου, αλλά πιστεύω ότι γενικά οι συγκρίσεις είναι καλό πράγμα και ότι πρέπει σαν "αγοραστές" να ψάχνουμε καλά τι μας βολεύει. Το babywearing είναι υπέροχο, αλλά δεν είναι όλα τα slings υπέροχα! (Υπάρχουν τόσα πολλά πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΑ slings στην αγορά, είναι κρίμα να κάνουμε λάθος επιλογές από άγνοια.)
Με ανακούφιση - Επιτέλους κάποιος δίνει προσοχή!