Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Με την κρίση μας ... συγκρίσεις... (μέρος 1ο)

Με αφορμή σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση και απορίες που ακούω συχνά σε σχέση με αυτό που διαφοροποιεί τους μάρσιπους αγκαλιάς, απ’ τους τυπικούς μάρσιπους που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στα μαγαζιά, θα ήθελα να γράψω λίγο περισσότερα πράγματα σχετικά.

Πριν απ’ αυτό όμως, θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη ότι το να κρατάω το μωρό μου κοντά μου, σε στενή φυσική επαφή και σε αρμονία με τις κινήσεις μου, το βρίσκω θετικό, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται. Αν οι συνηθισμένοι μάρσιποι του εμπορίου ήταν η μόνη μου επιλογή, θα προτιμούσα να φοράω το μωρό μου χρησιμοποιώντας τους, παρά να το αφήνω να περνάει ώρες σε κάποιο καρεκλάκι, καλαθούνα, κρεβάτι, μακριά μου. Με αυτή την έννοια, δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός «καλοί» και «κακοί» μάρσιποι. Έχοντας πει αυτό, ξαναθυμίζω ότι για να φοράει κανείς το μωρό του «σωστά», πολλές φορές δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα απλό σεντόνι. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα να δεχτώ τους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίου ως τη μόνη μου επιλογή!

Χρησιμοποιώ συχνά μια παρομοίωση που μου αρέσει πολύ σχετικά με αυτό: Στους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίου, το μωρό «κρέμεται», στηριγμένο ανάμεσα στα πόδια του, όπως θα κρεμόταν κάποιος από ένα αλεξίπτωτο (με ιμάντες-λουριά δεμένα ανάμεσα στα πόδια του). Δεν υπάρχει στην ουσία άλλο σημείο στήριξης του σώματος από αυτό. Σ’ αυτούς τους μάρσιπους-«αλεξίπτωτα», η πλάτη του μωρού «αναγκάζεται» συνήθως να είναι ολόισια σε «σκληρή» επιφάνεια, ή (όταν το μωρό κοιτάζει έξω) να ακολουθεί «ανάποδη» καμπύλη (η κοιλιά και το στήθος του μωρού προς τα έξω με το βάρος να πέφτει μπροστά).

Μωράκια στους τυπικούς μάρσιπους του εμπορίουΓιατί αυτό είναι λάθος; Και πώς θα έπρεπε να είναι;

Στα μωρά, η κεφαλή του μηριαίου οστού, βρίσκει τον ιδανικό προσανατολισμό προς την κοτύλη («γεμίζοντάς» την σωστά), όταν τα ποδαράκια τους είναι ανοιχτά με τα γόνατα ψηλά. Αυτή είναι η ιδανική θέση. (Έχεις παρατηρήσει πώς ο παιδίατρος όταν εξετάζει το μωράκι σου, του ανοίγει τα γόνατα δεξιά κι αριστερά; Έχεις ακούσει για μωράκια που φορούν διπλή πάνα για κάποιο διάστημα προκειμένου να κρατούν τα ποδαράκια τους ανοιχτά;) Τα περισσότερα μωράκια παίρνουν αυθόρμητα αυτή τη θέση όταν τα σηκώνουμε αγκαλιά. Τα νεογέννητα μωράκια παίρνουν συνήθως αυτή τη θέση είτε είναι ξαπλωμένα ανάσκελα, είτε μπρούμυτα.
Όλα τα μωράκια θα προτιμούσαν τη θέση 'βατράχου' αν τ' αφήναμε να διαλέξουν!
Σε αυτή τη θέση είναι τα μωράκια στους μάρσιπους αγκαλιάς, είτε έχουν τα ποδαράκια τους μέσα, είτε έξω. (Aκόμα και όταν τα πόδια του παιδιού είναι έξω, δεν «κρέμονται» κάτω, αλλά υποστηρίζονται, τουλάχιστον μέχρι το πίσω μέρος των γονάτων. Το sling φτιάχνει μ’ αυτόν τον τρόπο «καθισματάκι» για το μωρό, όπου τα γόνατα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό και τα ποδαράκια είναι ανοιχτά).
Μωράκια σε μάρσιπους αγκαλιάς, slings, στη σωστή θέση 'βατράχου' με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα ψηλάΕπίσης, οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης που έχουμε ως ενήλικες, δεν υπάρχουν στα μωρά, αλλά αναπτύσσονται σταδιακά. Η σπονδυλική τους στήλη παίρνει το σχήμα που ξέρουμε ως ενήλικες (διπλό S) αφού τα μωράκια μας αρχίσουν να περπατούν μόνα τους. Στην αρχή έχουν μόνο την κυφωτική καμπύλη (στρογγυλή πλατούλα). Στους μάρσιπους αγκαλιάς, το μωράκι ακουμπά στο στήθος της μαμάς και το ύφασμα του μάρσιπου προσαρμόζεται στην πλατούλα του, στη φυσική της θέση.

Σε κάποιους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς (pouch, ring sling, wrap), το μωράκι θα μπορούσε να είναι και ξαπλωμένο (όπως θα ήταν σε μια αιώρα), και πάλι όμως σε φυσική στάση (με την πλατούλα του υποστηριγμένη και στρογγυλή, και με τα ποδαράκια λυγισμένα όπως θέλει το μωράκι).
Μωράκια, σε μάρσιπους αγκαλιάς, slings, σε ξαπλωτή θέσηΝομίζω ότι τα παραπάνω δίνουν μια αρχική ιδέα για τις διαφορές των slings (μάρσιπων αγκαλιάς) απ’ τους μάρσιπους που κρεμάνε το παιδί με ένα στενό τμήμα ανάμεσα στα πόδια, ως προς τη σωστή θέση και την άνεση του μωρού. Οι διαφορές τους βρίσκονται σε πολλά άλλα σημεία πέρα απ’ αυτό, αλλά αυτά ας είναι μια διαφορετική ανάρτηση...

Σχετικά με την ορολογία για τους "μάρσιπους αγκαλιάς", οι σκέψεις μου είναι εδώ.

Προσθήκη (20/02/10): Οι ακόλουθες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο είναι σχετικές με αυτό το θέμα:
Με στόχο να λυθεί μια παρεξήγηση! (μωράκια όρθια σε μάρσιπο)
Με την κρίση μας... συγκρίσεις... (μέρος 2ο)
Με το χέρι στην τσέπη (και άλλες κρίσεις και συγκρίσεις)

Διαβάστε, αν θέλετε, περισσότερα σε άλλa sites:
http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
https://www.ergobaby.eu/en/science_002-anatomically-correct-natural-sitting-position.html
http://www.slingbabies.co.nz/Site/Positioning_2.ashx
http://www.sleepywrap.com/index.php?page=stroller-baby-carrier
http://www.didymos.com/index.php?s=sah
http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

Με γνώση των ορίων (βάρους, ηλικίας, αντοχών) μας!

Με ρωτάνε συχνά «πόσο βάρος αντέχουν οι μάρσιποι αγκαλιάς» μας.
Για να πω την αλήθεια, δεν θέλω να απαντήσω με τον πραγματικό αριθμό κιλών που τα slings θα άντεχαν. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από το βάρος που θα άντεχε κάποιος να σηκώνει. Οι περισσότεροι κατασκευαστές slings βάζουν όριο τα 15-17 κιλά (ανάλογα με τον τύπο sling). Όχι γιατί τα slings δεν θα άντεχαν περισσότερο, αλλά γιατί οι κατασκευαστές φοβούνται την καταπόνηση στο σώμα του ανθρώπου του τα φοράει.

Έχω δοκιμάσει τα slings που φτιάχνω με πολύ μεγάλο βάρος. (Έχω κάποιες πολύ αστείες φωτογραφίες που ελπίζω να μη δουν ποτέ το φως τη δημοσιότητας!) Και διαπιστώνω ότι αντέχουν μια χαρά. Και το περίεργο είναι ότι νιώθω και άνετα. Αυτό είναι και η «παγίδα». Μπορεί κανείς να νιώθει τόσο άνετα που να θεωρεί ότι το να σηκώνει 20 κιλά στην πλάτη του είναι αποδεκτό. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Μπορεί να νιώθεις άνετα, αλλά το σώμα σου δεν προορίζεται για να σηκώνει τέτοιο βάρος για πολλή ώρα!

Έχω φορέσει πολλές φορές ταυτόχρονα τα δύο παιδιά μου, που έχουν διαφορά ηλικίας 18 μήνες. Στη φωτογραφία, σχεδόν 3 χρονών ο Βασίλης και 15 μηνών η Ρέα, ζυγίζουν μαζί 32 κιλά περίπου!Σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούσε να γίνει για λίγο. Τον καιρό που γίνονταν συνέχεια διακοπές ρεύματος στην Αθήνα, όταν ερχόταν το σχολικό λεωφορείο να πάρει το Βασίλη, έπρεπε να κατέβουμε (γρήγορα) από τον τέταρτο όροφο με τα πόδια, αφού το ασανσέρ ήταν εκτός λειτουργίας! Μου ήταν πολύ εύκολο (και άνετο, ομολογώ), έβαζα το Βασίλη στην πλάτη μου και τη Ρέα μπροστά μου και ήμασταν κάτω σε δευτερόλεπτα. Συνέβη αρκετές φορές να χρειαστεί να φορέσω και τα δύο παιδιά μου ταυτόχρονα. Τώρα ζυγίζουν (μαζί) 32 κιλά περίπου. Θα μπορούσα, αν υπήρχε σοβαρός λόγος, να τα φορέσω μαζί. Αλλά προτιμώ να μην επιβαρύνω τη μέση μου τόσο!

Αυτό είναι και η απάντησή μου σε όποιον με ρωτάει «μέχρι ποια ηλικία μπορεί να φοράει το μωρό του»: Μέχρι όσο σας αρέσει, αλλά με γνώση των αντοχών σας!

Στο παρακάτω βίντεο, από μια οικογενειακή μας βόλτα στου Φιλοπάππου, φοράμε την Ηλιάνα, 2 ετών, αλλά και τη Ρέα, 4,5 ετών σε Αστεράκι mei tai!

Σημ.: Δεν συνιστάται να φοράς για πολλή ώρα μωρά που ζυγίζουν περισσότερο από 15-18 κιλά. Συμβουλέψου το γιατρό σου αν έχεις προβλήματα με τη μέση σου.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Με το μωρό στο καρναβάλι! (ιδέες για να φτιάξετε αποκριάτικους μάρσιπους αγκαλιάς-στολές!)

Η Ρέα, 15 μηνών στο αποκριάτικο pouch τηςΠέρυσι τις Απόκριες, έψαχνα να βρω Αποκριάτικη στολή για τη Ρέα που ήταν περίπου 3 μηνών. Δεν με ικανοποιούσαν πολλές επιλογές γιατί οι στολές που προορίζονται για μωράκια αυτής της ηλικίας (κάτω από 6 μηνών) είναι γενικά «ασχημάτιστες» (π.χ. μόνο μια μπέρτα-κάπα και τίποτα άλλο). Το οποίο μου φαίνεται λογικό, αφού έτσι κι αλλιώς τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν στέκονται, δεν κάθονται, δεν μπουσουλάνε, αλλά είναι συνέχεια αγκαλιά. Έτσι η στολή δεν έχει και πολλές ευκαιρίες να «δείξει», να φανεί. Το δικό μου το μωρό ειδικά, ήταν συνέχεια μέσα σε κάποιο sling (μάρσιπο αγκαλιάς)! Καταλάβαινα πως δεν υπήρχε περίπτωση να της φορέσω στολή και να φαίνεται, μόνο το sling θα φαινόταν. Και τότε μου ήρθε η φαεινή ιδέα: θα φτιάξω το sling της «αποκριάτικο»!

Πέρυσι λοιπόν η μικρή μου «ντύθηκε» πασχαλίτσα.
Η Ρέα, 3 μηνών ντυμένη πασχαλίτσα στη 'στολή' που φτιάξαμε μόνοι μας!Σε ένα κόκκινο pouch, έραψα κύκλους από μαύρη τσόχα. (Σημείωση για πολυάσχολους «δημιουργούς»: Καθώς η τσόχα έχει την ιδιότητα να μην ξεφτίζει στις άκρες, θα μπορούσα κάλλιστα αντί να τους ράψω να τους κολλήσω απλά με κόλλα για υφάσματα). Μου πήρε πέντε λεπτά και έτοιμη η αποκριάτικη στολή για το μικρό μου ζουζουνάκι! (Της έφτιαξα και ένα σχετικό καπελάκι, αν και βιαστικά και μάλλον δεν έγινε όσο καλό θα μπορούσε να γίνει).
Η Ρέα, 3 μηνών, σε μάρσιπο αγκαλιάς - πασχαλίτσα!
Φέτος, η Ρέα περπατάει εδώ και μήνες και της βρήκα μια στολή μελισσούλας που μου άρεσε. Σκέφτηκα όμως να συνεχίσω την παράδοση, φτιάχνοντας άλλη μια babywearing-ιδέα για αποκριάτικο κοστούμι. Άλλωστε, απ' ό,τι φαίνεται τα «ζουζούνια» είναι το αγαπημένο μου θέμα, αυτή η μελισσούλα με ξετρέλανε τόσο που ντύθηκα κι εγώ! Η Ρέα, 15 μηνών, φοράει τη στολή της και είναι σε μάρσιπο αγκαλιάς - μελισσούλα!Η βολικότατη τσόχα αυτή τη φορά ράφτηκε σε ρίγες πάνω σε κίτρινο pouch. Προκειμένου να πετύχω την εντύπωση του «χνουδωτού» εντόμου, δεν έκοψα τις ρίγες με το ψαλίδι, αλλά τις «έσκισα» με το χέρι, έτσι οι άκρες δεν είναι τόσο ίσιες, αλλά μοιάζουν πιο «αφράτες». (Και κέρδισα και απίστευτο χρόνο έτσι!) Δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς!
Μαμά και κόρη ντυμένες μελισσούλες!

Καλό καρναβάλι! Καλό babywearing!

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξεις αποκριάτικη στολή: Μαϊμουδάκι
Στολή μάγου (για μεγαλύτερα παιδιά) από το pwsginetai.gr.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Με το χαμόγελο της επιτυχίας! (βοηθάει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες!)

Αυτή η ανάρτηση θα έχει λίγα λόγια και πολλές φωτογραφίες.
Και τα λίγα λόγια που θα έχει, δεν είναι δικά μου, είναι το mail που μου έστειλε μια μαμά με καινούριο μωράκι και καινούριο sling.

Όπως οι περισσότερες καινούριες μαμάδες που δοκιμάζουν για πρώτη φορά το sling της, ένιωθε στην αρχή μια ανασφάλεια, το μωράκι γκρίνιαζε, «να το πάρω απόφαση ότι δε θέλει;» μου έγραψε.
Της ζήτησα να μου στείλει φωτογραφίες για να δω καλύτερα πώς φοράνε το sling τους. (Μένουν έξω απ’ την Αθήνα, δεν θα μπορούσα να τους δω από κοντά).

Βάζω το email της εδώ, σχεδόν ολόκληρο:

Καλησπέρα!
Ευχαριστώ για την απάντηση κ τις συμβουλές!

...
Όσον αφορά τώρα το sling μου, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Γενικώς η μικρή ήταν εξαρχής "ελεύθερο πνεύμα" και το να την παίρνω αγκαλιά στην ξαπλωτή θέση πχ, ήταν κάτι που δεν μου το επέτρεπε! Είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση της! Η μόνη θέση που της άρεσε - αρέσει και την ηρεμεί είναι ψηλά στον ώμο σα να ρεύεται όπου κοιτάει δεξιά κ αριστερά ενθουσιασμένη επί ώρες...
...
Ωστόσο να η εξέλιξη των πραγμάτων...
Διαβάζω το mail σου κ ξεκινάω να ετοιμάζω τη φωτογραφική μηχανή, φοράω το sling, τη βάζω μέσα και ετοιμάζομαι να αντιμετωπίσω τη γκρίνια της. Λέω "για λίγο τουλάχιστον μέχρι να τραβήξω τις φωτό".
Αρχίζω λοιπόν δειλά δειλά κ τραβάω (δυστυχώς δεν ήταν ο καλός μου να με τραβήξει και έβγαζα μόνη μου στον καθρέφτη...).
Επικρατεί ψυχραιμία...
Λέω "δεν πάω στο μπάνιο να δοκιμάσω μπας και δε βγάζει φλας;"
και πάω...

Σκέφτομαι "ας δοκιμάσω να βγάλω μερικές ακόμα να φανεί καλά η φάση αφού ακόμα δεν έχει θυμώσει..."
Κι ενώ βγάζω και αρχίζω και το παίρνω στο χαβαλέ, τι να δω;;;;;;
ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑ!!!!!!!!!
Έτσι έβγαλα μερικές ακομα με τη χαρά της επιτυχίας!!!!!!
Μετά από καμία ώρα ξύπνησε.

...
Τώρα την έχω ξαναβάλει έτσι στο sling, χορέψαμε πάλι offspring, nirvana, linkin park κ όλα τα συναφή που της αρέσουν κ κοιμάται!!!
Δεν ξέρω πώς σου φαίνεται η στάση στις φωτό, τώρα την έχω πάλι έτσι κ λίγο πιο ψηλά...
Σ΄ ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την υποστήριξη!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χάρηκα αφάνταστα που δείχνει να λειτουργεί η κατάσταση!!


Σε διαβεβαιώνω, Μυρσίνη μου, εγώ χάρηκα πολύ περισσότερο! Και ειλικρινά, είμαι σίγουρη ότι δεν ήταν η δική μου «υποστήριξη» που σε βοήθησε, όσο η δική σου θέληση να το προσπαθήσεις και η διάθεσή σου να τα καταφέρετε!

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό το μήνυμά σου και για την άδειά σου να το δημοσιεύσω εδώ! Σκέφτηκα πως ίσως η δική σου εμπειρία βοηθήσει κι άλλες μανούλες που ίσως δυσκολεύονται στην αρχή, να δουν πως με λίγη εξάσκηση είναι τελικά εύκολο!

Για του λόγου το αληθές, οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες κάποιες μέρες μετά το παραπάνω μήνυμα, από έξοδο της μαμάς με την κορούλα της στο Cosmos!
Σας χαίρομαι πολύ και εύχομαι να περνάτε πάντα καλά! Σας στέλνω την αγάπη μου.


Καλή συνέχεια, καλό babywearing!

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Με τη "μόδα" και τη δύναμη της τηλεόρασης!

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, έπαιξαν ένα μικρό αφιέρωμα στους μάρσιπους, στο οποίο συμμετείχαμε, με το Βασίλη και τη Ρέα.
Χαίρομαι που για άλλη μια φορά το babywearing γίνεται γνωστό στον κόσμο, που έχει την ευκαιρία να δει ότι τα καρότσια και οι κλασικοί μάρσιποι δεν είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο (επειδή, ως γνωστόν, είμαι και λίγο δύσκολη!), δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη απ’ τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Νομίζω πως δεν γίνεται πολύ ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στους μάρσιπους αγκαλιάς (στους οποίους ανήκουν τα slings, τα pouches, τα mei tais και τα wraps) και στους κλασικούς, κάθετους μάρσιπους του εμπορίου, παρόλο που, πολύ σωστά, ο παιδίατρος που μιλάει στο video, αναφέρει ότι για μωράκια πριν την ηλικία των 3 ή 4 μηνών, μόνο μάρσιποι αγκαλιάς είναι κατάλληλοι.

Νομίζω ακόμα ότι είναι λίγο κρίμα που δείχνει το mei tai φορεμένο μόνο στην πλάτη, καθώς είναι ένας πολύ ευέλικτος μάρσιπος αγκαλιάς, κατάλληλος και για νεογέννητα μωράκια. Είναι ίσως λίγο παραπλανητικό το ότι αμέσως μετά το mei tai και το σχόλιο ότι είναι «άνετος μάρσιπος για μεγάλη βόλτα», ο παιδίατρος αναφέρεται αρχικά στους άλλους μάρσιπους. (ή ίσως είμαι απλά εγώ πολύ προσεκτική στις λεπτομέρειες... )

Κατά τα άλλα μου άρεσε που τονίστηκαν τα οφέλη του να φοράει κανείς το μωρό του από ανθρώπους του επιστημονικού χώρου. Και χάρηκα που σε αντίθεση με το συνηθισμένο φόβο ότι «θα κακομάθει το μωρό», ο ψυχολόγος βεβαίωσε πως αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και κάνει καλό στην ψυχολογία του.

Κι ας διαφωνώ με την παρουσίαση του babywearing ως ... «μόδα».

Το video διαρκεί 2 λεπτά περίπου. Η εικόνα δείχνει να έχει πρόβλημα τα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά φτιάχνει σχεδόν αμέσως. Ευχαριστώ πολύ, kalymnara, που μου βρήκες το βίντεο!