Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Με την κρίση μας... συγκρίσεις... (μέρος 2ο)

Τα τελευταία τρία χρόνια, έχω κάνει μεγάλη έρευνα γύρω από το babywearing και τους διάφορους μάρσιπους που κυκλοφορούν και ονομάζονται "slings" γενικά. Θα ήθελα να σας γράψω με δυο λόγια κάποια από τα συμπεράσματά μου, ώστε να βοηθήσω κάπως όσους θέλουν να επιλέξουν το καλύτερο για το μωρό τους, έχοντας κατανοήσει τις διαφορές των slings από τους συμβατικούς μάρσιππους.
Δυστυχώς, ότι είναι sling, δεν είναι χρυσός!

Bag Slings: Μάρσιποι-Τσάντα
Υπάρχει μια κατηγορία μάρσιπων που λέγονται bag slings. Δεν έχουν ουρά, κλείνουν με πλαστικό κούμπωμα και συνήθως έχουν άκρες που σουρώνουν. Κάποιες φορές έχουν ένα οριζόντιο τμήμα στο βάθος (σαν βαρκούλα), άλλες φορές είναι πραγματικά αυτό που λέει το όνομά τους: μια «τσάντα». Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν τέτοιους είδους bag slings. Μάρσιποι τύπου 'τσάντα' με πλαστικό κούμπωμα, χωρίς ουρά
Από όλες τις κατηγορίες μάρσιπων που κυκλοφορούν και που ονομάζονται slings, αυτού του τύπου τα bag slings είναι από τα πιο άβολα τόσο για εκείνον που τα φοράει αλλά και κυρίως για το μωρό. Ειδικά για νεογέννητα, θεωρώ αδύνατο να βάλει κανείς το παιδί σωστά μέσα. Όταν το φοράει κανονικά, το μωρό "χάνεται" στην κυριολεξία.

Στις παρακάτω φωτογραφίες με νεογέννητα μωράκια είναι εμφανή τα προβλήματα: το κεφάλι του μωρού διπλώνει και ακουμπά στο στήθος του (αναγκάζεται έτσι να καταβάλλει προσπάθεια για να αναπνέει), το σώμα του μωρού "διπλώνει" γύρω απ' τη μαμά, το πρόσωπο του μωρού χάνεται στη μέσα πλευρά.Χρειάζεται προσοχή στην τοποθέτηση μικρού μωρού σ' αυτόν τον τύπο μάρσιπου
Επίσης, στα bag slings, γίνεται δύσκολο να δεις το μωρό σου χωρίς να "ανοίξεις" το ύφασμα. Όταν μάλιστα έχει και σούρα που σφίγγει, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Είναι τόσο κρίμα να έχεις το μωράκι σου στην αγκαλιά σου και να μην μπορείς να το κοιτάζεις στα μάτια και κυρίως να μην μπορεί να σε κοιτάζει εκείνο! Το μωράκι σου θέλει να βλέπει το πρόσωπό σου όταν το κρατάς αγκαλιά! Μην το κρύβεις!

Slings με κλειστή ουρά και/ή με επένδυση (μαξιλαράκι) στις άκρες
Μια άλλη κατηγορία slings που υπάρχουν πλέον σε καταστήματα είναι αυτά που έχουν ουρά, η οποία όμως είναι ραμμένη, "κλειστή", σαν μια μονοκόμματη λωρίδα, όπως αυτά στην παρακάτω φωτογραφία.

Μάρσιποι με κλειστή ουρά και μαξιλαράκι στις άκρες

Το πρόβλημα με την κλειστή ουρά είναι ότι δεν σου επιτρέπει να προσαρμόσεις την κάθε άκρη/πλευρά του sling σου ξεχωριστά. Έτσι αν το μωρό είναι μακριά σου και θα ήθελες να το φέρεις πιο κοντά στο σώμα σου, δεν μπορείς, αλλά αναγκάζεσαι να το κρατάς με ένα χέρι τουλάχιστον. Δυσκολία στη σωστή τοποθέτηση του μωρού στα slings με κλειστή ουρά Επίσης, σ’ αυτά τα slings με μαξιλαράκια δεν μπορείς εύκολα να φέρεις το μωρό στη σωστή θέση θηλασμού (και στο θηλασμό η σωστή θέση έχει μεγάλη σημασία!), προσαρμόζοντας ξεχωριστά τα πόδια, το κεφάλι και την πλατούλα του μωρού εκεί που πρέπει να είναι. Το μαξιλαράκι φτάνει στους κρίκους και δεν σου επιτρέπει να το σφίξεις άλλο.

Υπάρχουν διάφορες ακόμα παραλλαγές, όπως τα slings με δύο ξεχωριστές άκρες (φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκαν ακριβώς με στόχο να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργεί η κλειστή ουρά), για να προσαρμόζεις ξεχωριστά τα πόδια (ή το ύψος του μωρού στο σώμα σου) και το κεφάλι (ή το πόσο κοντά σου είναι το μωρό). Ωστόσο, δεν επιτρέπουν να το κάνεις αυτό ενώ φοράς το μωρό σου. Και αυτό είναι το ζητούμενο! Η ακρίβεια στη θέση του μωρού στο σώμα σου μερικές φορές έχει μεγάλη σημασία!

Αντίθετα: Στα slings με ανοιχτή ουρά και χωρίς επένδυση στις άκρες, όπως τα Αστεράκι Slings, τα μωράκια -ακόμα και τα νεογέννητα- μπορούν να ξαπλώνουν άνετα και με ασφάλεια, ή να κάθονται σωστά, όσο κοντά σου νιώθετε άνετα εσύ και το μωρό σου. Και η προσαρμογή είναι πανεύκολη επιτρέποντάς σου να κρατάς το μωρό σου ακριβώς στη θέση που σας βολεύει!
Στο παρακάτω βίντεο, θηλάζω τη Ρέα και θέλω να ανεβάσω τα πόδια της ψηλότερα, για να είμαστε άνετα. Το κάνω πανεύκολα (χωρίς να αλλάξω θέση στο κεφάλι της, ενώ τρώει), τραβώντας τη σωστή πλευρά της ουράς του sling μου.


Τα παραπάνω τα έχω διατυπώσει ξανά στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις (και σε fora που αφορούν μανούλες και μωράκια). Σημειώνω ότι δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω ή να διαφημίσω καμμία συγκεκριμένη μάρκα sling ή άλλου τύπου μάρσιππου, αλλά πιστεύω ότι γενικά οι συγκρίσεις είναι καλό πράγμα και ότι πρέπει σαν "αγοραστές" να ψάχνουμε καλά τι μας βολεύει. Το babywearing είναι υπέροχο, αλλά δεν είναι όλα τα slings υπέροχα! (Υπάρχουν τόσα πολλά πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΑ slings στην αγορά, είναι κρίμα να κάνουμε λάθος επιλογές από άγνοια.)

Διαβάστε επίσης:
Με ανακούφιση - Επιτέλους κάποιος δίνει προσοχή!

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Με το μωρό στη θάλασσα!

Ο Βασίλης μου, σε ηλικία 3 μηνών περίπου, στις πρώτες μας οικογενειακές διακοπές, γνωρίζει τη θάλασσα! Με ρωτάτε συχνά αν μπορείτε να βάλετε τα slings σας στη θάλασσα.
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο να φοράς το μωρό σου στο νερό. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το μωράκι σου θα γνωρίσει το «απέραντο γαλάζιο», όταν το φοράς θα νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σου. Θα μπορούσες μάλιστα να το θηλάζεις μπαίνοντας στο νερό!

(Εννοείται πως θα πρέπει να προσέχεις όπως θα πρόσεχες αν είχες το μωρό σου αγκαλιά! Το sling σου δεν είναι «σωσίβιο» και πρέπει πάντα να βεβαιώνεσαι ότι τουλάχιστον το κεφάλι του μωρού σου είναι έξω απ’ το νερό! Να μη γράφω τα αυτονόητα!)

Καθώς τα Αστεράκια είναι φτιαγμένα από φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, μετάξι), θα πρέπει να ξέρεις ότι όταν βρέχονται «ρουφάνε» νερό, το συγκρατούν στις ίνες τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι βαραίνουν (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο χοντρό ή απορροφητικό είναι το ύφασμα) και φυσικά θέλουν την ώρα τους για να στεγνώσουν. Επίσης, συχνά η συμπεριφορά του υφάσματος αλλάζει όταν βρέχεται (αποκτά μια «προσωρινή» ελαστικότητα και μπορεί το μωρό σου να βρεθεί χαμηλότερα απ’ ό,τι το είχες τοποθετήσει). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα σου πρότεινα να φοράς το κανονικό sling σου στη θάλασσα.

Ιδανικό για τη θάλασσα (θα έλεγα ότι ο βασικός σκοπός που δημιουργήθηκε είναι για να μπαίνει στο νερό) είναι το sling από ύφασμα solarveil. Ένα πατενταρισμένο, συνθετικό ύφασμα, με αντηλιακές ιδιότητες, που δεν «πίνει» νερό, και στεγνώνει πολύ γρήγορα. (Μπορείς αν σ’ ενδιαφέρει να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Αν πρόκειται για το μοναδικό σου sling, θα σου πρότεινα να μην είναι solarveil. Άλλωστε, θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα κουβαλώντας το μωρό σου πριν μπείτε στο νερό και αφού βγείτε (όταν θα μαζεύετε τα «σύνεργα της παραλίας», κουβαδάκια, πετσέτες, κλπ.), ενώ έχει λιγότερη σημασία μέσα στο νερό (όπου έτσι κι αλλιώς θα βγάζεις το μωρό για να "κολυμπάτε" πιο ελεύθερα).

Με τα μωρά μου στην πισίνα! Η Ρέα είναι σε μάρσιπο αγκαλιάς ώστε να μπορώ να κυνηγάω το Βασίλη!Ο Βασίλης μου πρωτοπήγε στη θάλασσα σε ηλικία 3 μηνών περίπου. Το solarveil sling μας αποδείχτηκε εξαιρετική βοήθεια (και παρόλο που οι εξορμήσεις μας ήταν αυστηρά απογευματινές, οι αντηλιακές του ιδιότητες με έκαναν να νιώθω πιο ασφαλής με το μικρό μου μωράκι).
Το περασμένο καλοκαίρι φορούσα τη Ρέα μου στο sling μέσα στο νερό κυρίως όταν ήθελα να προσέχω το Βασίλη που έτρεχε συνέχεια (και έπρεπε να μπορώ να αντιδράσω άμεσα και να τον «συμμαζέψω», μέσα ή έξω απ’ το νερό). Ωστόσο, όταν ήμασταν μόνες μας (τα κορίτσια), μέσα στο νερό την κρατούσα στα χέρια μου, για να μπορώ να την "κολυμπάω"! Και το (στεγνό) sling μας, μας περίμενε στη στεριά!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Με ιατρικές... αποδείξεις

Η αγκαλιά κάνει καλό. Σε όλους. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Εγώ λέω ότι η αγκαλιά είναι μαγική.

Δεν χρειάζομαι αποδείξεις, ούτε θέλω να αποδείξω σε άλλους, αλλά μιας και ο καλός κύριος Ιάσιος τις έψαξε και τις βρήκε, παραπέμπω όποιον ενδιαφέρεται στο blog του να τις διαβάσει:
http://iasios.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

Πολλά ευχαριστώ καλέ μου γιατρέ!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Με τις ευχές μας!

Και του χρόνου!
Τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο με το μωρό μου, κρατούσαμε μαζί τη λαμπάδα μας στην περιφορά.
Και όταν το μωράκι μου νύσταξε, κοιμήθηκε άνετα στην αγκαλιά μου. Ο μάρσιππος αγκαλιάς που χρησιμοποιούμε είναι mei tai.
Μ' αρέσουν πολύ αυτές οι "μεγάλες" γιορτές, γιατί οι "οικογενειακές στιγμές" είναι πάντα περισσότερες αυτές τις μέρες!
Χρόνια Πολλά σε όλους!

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Με το μωρό στην εκκλησία...

Πέρυσι τέτοια μέρα, πήγα με το Βασίλη και τη Ρέα στην εκκλησία για το Ευχέλαιο της Μ. Τετάρτης. Είχα τη Ρέα στο sling (ήταν λίγο πάνω από 4 μηνών) και μας ήταν πολύ εύκολο έτσι, ειδικά περιμένοντας στη σειρά για να μας «μυρώσει» ο ιερέας.

Φωτογραφία από τη βάφτιση του μωρού μουΜε τον ίδιο τρόπο πήγαινα και τα παιδιά μου να κοινωνήσουν (ειδικά τις πρώτες φορές μετά τη βάφτισή τους, που ήταν και τα δυο πολύ μικρά και τα έπαιρνε ο ύπνος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας).

Ακόμα και τώρα (που περπατάνε φυσικά και τα δύο, εδώ και καιρό), πολλές φορές νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια να έχω το παιδί με άνεση στην αγκαλιά μου, στο ύψος των ματιών μου, από το να φοβάμαι μήπως «στριμώχνεται» πολύ, κάθε φορά που πρέπει να περιμένουμε με πολύ κόσμο. Άλλωστε, ένα παιδί σ' αυτές τις ηλικίες, είναι σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτω απ’ τη μέση του μέσου ενήλικα, που μπορεί να μην προσέχει ποιον σπρώχνει ή ποιον «στριμώχνει», ακόμα και αυτές τις άγιες μέρες.

Δυο χρόνια πριν, έγκυος στη Ρέα, περπάτησα σε όλη την περιφορά του Επιταφίου με το Βασίλη μου να κοιμάται στην πλάτη μου (και κρατούσα και το κερί μου). Πέρυσι, μοιραστήκαμε τα «οικογενειακά βάρη»: όταν ο Βασίλης κουράστηκε να περπατάει, τον φόρεσε ο μπαμπάς του ενώ η Ρέα κοιμόταν πάνω μου.

Μ’ αρέσει που μπορώ να μοιραστώ αυτές τις στιγμές με όλη μου την οικογένεια. Θα λυπόμουν πολύ αν αναγκαζόμουν ν’ αφήσω τα παιδιά σπίτι (ή να μην παρακολουθήσω τον Εσπερινό της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα που τόσο μου αρέσει).

Και τα δυο παιδιά μου βαφτίστηκαν μικρά (ο Βασίλης 4 μηνών, η Ρέα 6μιση). Ο Βασίλης κοιμόταν στο sling σε όλη τη διάρκεια (μέχρι που τον γδύσαμε). Η Ρέα αποκοιμήθηκε θηλάζοντας λίγο αφού την ντύσαμε. Χαίρομαι πολύ που δεν ταλαιπωρήθηκαν και δεν βγήκαν απ’ τους ρυθμούς τους εκείνη την ημέρα. Και ήταν πολύ βολικό που δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το θηλασμό (ακόμα και σε τόσο "δημόσιο χώρο" όσο η εκκλησία)!
Η Ρέα κοιμάται αφού θήλασε στο sling αμέσως μετά τη βάφτισή της και ο Βασίλης κοιμάται την ώρα της κατήχησης!
Χαίρομαι πολύ που φοράω τα μωρά μου με μάρσιπους αγκαλιάς, γιατί έτσι καταφέρνω να χαίρομαι πολλά απ’ τα πράγματα που είναι σημαντικά για μένα μαζί τους!

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Με το babywearing στην τέχνη

Θεωρώ το babywearing υπέροχο έτσι κι αλλιώς, αλλά θαυμάζω ιδιαίτερα την απεικόνισή του στην τέχνη!

Μερικά δείγματα (με κλικ πάνω στον πίνακα εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες για το έργο και τον καλλιτέχνη):Women's work is never done
Woman with Basket
Cheyenne Mother
Manuella
Και ένα απ' τα αγαπημένα μου (που κοσμεί και έναν απ' τους δικούς μου τοίχους):
Mother and child